Followers

Sunday, January 23, 2011

Ceritera aku dan dia : Suatu masa dahulu



Aku lebih senang memperkenalkan diri aku sebagai aku dan dia sebagai DK. Inilah kisah kami. Aku masih ingat hari tersebut. Hari khamis di akhir bulan Mac. Aku berada di Kedah dan atas beberapa sebab yang tidak dapat dielakkan, aku terpaksa pergi ke JPJ Alor Setar untuk menguruskan beberapa hal berkaitan dengan lesen aku. Dikala kesibukan menunggu giliran, aku ternampak dia sedang bersembang dengan seorang rakannya. Ya, aku terpaku. Tanpa aku sendiri sedari, aku bergerak dan terus menegur dia. Memang aku agak mesra alam. Jadi, adalah sesuatu yang normal untuk aku menegur seseorang meskipun he or she is a stranger.

Barulah aku tau bahawa dia bernama DK dan rakan baiknya itu senang aku kenalkan dengan nama Adila. Setelah lama bersembang, tiba giliran mereka. Setelah tamat urusan mereka di kauter JPJ tu, aku terus meminta facebook mereka berdua. Well, I thought that it’s gonna end just there, but boy, how am I gonna be wrong.. Pada malam tersebut, setelah friend request aku diterima, hampir sepanjang malam kita chat di chatbox fb. Aku masih ingat saat tersebut. Ianya berterusan selama beberapa malam. Di mana kemudiannya, aku harus pulang ke Kuala Lumpur. Selama beberapa lama, kita hanya menjadi kawan yang bertemu secara maya. Pada suatu hari, aku dengan sinis meminta phone number DK. Memang aku tak sangka yang dia akan memberikannya begitu sahaja. Dan pada malam itu juga, aku sms DK. Aku tak pernah rasa sehappy hari itu. Setelah sekian lama aku mengunci hatiku, dialah yang pertama berjaya membukanya.

Sebelum cuti aku berakhir, aku pergi ke Alor Setar sekali lagi dan aku ajak dia keluar. Kami keluar bersama beberapa rakannya. AS mall. Tempat pertama kita keluar. *JPJ tak kira k.. Tanpa aku sangka, tidak lama selepas itu, aku mengaku perasaan aku kat DK and it takes me quite some time to court her and unbelievably, in the end, I get her. Aku ingat lagi tarikh tu. 1st of April. However, we do keep that a secret from Adila and the others kan. You too share my happy and sad moment. Aku masih ingat that you’ve said that maybe god have better plan for me setelah berlakunya peristiwa yang tak pernah aku bayang *tak boleh cerita sini. Aku merayu kepada pihak berkaitan and there, you stood beside me apabila UPM menolak rayuan aku tu, kau merupakan antara orang yang memberi aku kekuatan for me to face the future. And you were there too to share my joy bila I get to further my studies dekat Melaka after UPM didn’t work out. At that time, you were in Perlis. Perlis and Melaka. That’s quite far right.
One day, we decided to tell Adila about our relationship. Tapi, who knows kan. Dia marah and kau dan dia bermasam muka for quite sometimes. It’s our fault too for not telling her awal-awal dulu. And to make things better, I decided that it’s better for us to separate for a little while. Yup. Things do get better after that even though it does take a lot of time. Setelah agak lama, Adila learn to accept us and in no time, we are back together. I was very happy at that time. Kita selalu video call on YM and every night, we call each other kan. Semua orang kata kita sangat sweet. And yup. Ketika cuti, aku dari KL pergi ke Alor Setar just to see you. Memang agak jauh. And yes. I did that a few times. But I’ll do anything untuk orang yang aku sayang kan.

Then, tanpa aku sedari, you’ve started to change. You’re not anymore the DK that I used to know. However, I don’t care. I learn how to accept that and I thought that everything is gonna be okay. It was Saturday and I was having a bad day but hari tu jugak, aku hilang orang yang amat aku sayang.. Yup.. Memang sedih gila hari tu.. I try to works thing out. But, things take turn to worst kan. Apatah lagi dengan kehadiran orang ketiga. One that I once thought were harmless, out of the blue have becomes lethal. Still, I tried to work thing out. But on one day, something happened. That was my last chance to have her and to those who blew it, thank you very much… It’s okay.. I don’t blame mereka yang terlibat dalam hal ni.. 90% of apa yang jadi adalah sebab kesalahan aku sendiri.

That day, aku rasa kosong. I’ve lost a huge chunk of myself. And once again, I lock myself back in. But still, you’re already made a chapter in my life and I never regretted what have happened. Ya. DK adalah suatu kenangan bittersweet dalam diari hidup aku. And aku sentiasa berharap dia akan sentiasa gembira dengan hidupnya.
DK, well, if you ever read this, I just want to say thank you for everything. You teach me what love really is and yes. You are the one that matures me and I owe you on that. I always will. Thank you b..


author: mR.X
picture:lakaran hidupku

3 comments:

Mra Mastura said...

kisah cinta mematangkan diri kita =)

mR cerpen said...

terbaik la bro :P

janna said...

suka~ cinta itu kdng2 pelik n sakit~